Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова разговаря с руския си колега Александър Новак

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Основна тема бе решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене".

По думите на Петкова решението на арбитражния съд от 15-ти юни тази година се възприема от българската страна като обективно. Двете страни се съгласиха, че компаниите, които имат отношение по казуса, а именно НЕК и "Атомстройекспорт" следва в рамките на конструктивни преговори да търсят взаимоизгодно за двете страни решение. Министрите Петкова и Новак потвърдиха, че експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси.

По отношение на проекта на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" у нас, Петкова информира руския си колега за продължаващите разговори в рамките на работната група между българската страна и Европейската комисия. По думите й в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. "Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ", подчерта тя.

отпечатай тази страница