Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: През изминалите 45 години АЕЦ "Козлодуй" е стожер на българската енергетика

свали снимката

"През изминалите 45 години АЕЦ "Козлодуй" е стожер българската енергетика. Повече от четири десетилетия първата атомна електроцентрала в Югоизточна Европа осигурява електроенергия за потребителите в България и региона на достъпни цени". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемония за отбелязване годишнината от изграждането на централата. По думите й АЕЦ "Козлодуй" осигурява най-голям дял от националното производство на електроенергия – около една трета. "Производството на електроенергия е чисто – без отделяне на вредни емисии и при спазване на всички изисквания за устойчиво развитие", каза още тя.

Сред водещите приоритети на правителството е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". "Преди две години Агенцията за ядрено регулиране издаде нов десетгодишен лиценз за работата на 5-ти блок. Очакваме през следващите седмици да бъде издадена лицензията и за 6-ти блок", подчерта министър Петкова. Резултатите от извършените обследвания, допълнителните анализи на безопасността, разчетите и количествените оценки на остатъчния ресурс на оборудването еднозначно показаха, че за допълнителния 30-годишен срок за експлоатация, няма технологични ограничения за безопасната работа на 5-ти и 6-ти блок.

Министър Петкова благодари на всички служители на атомната централа за високия професионализъм, с който работят. Енергийният министър призова младите да обърнат поглед към ядрената енергетика, за да бъдат продължени отличните традиции и натрупания опит в използването на ядрена енергия за мирни цели.

отпечатай тази страница