Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова пое ротационното председателство на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика"

Министър Петкова пое ротационното председателство на Съвета свали снимката

На последното формално заседание българският енергиен министър Теменужка Петкова пое председателството на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика" от министъра на икономиката и инфраструктурата на Естония г-жа Кадри Симсон. Петкова благодари на естонското председателство за значителните постижения в изпълнение на общата програма на триото Естония, България и Австрия. В рамките на заседанието на Съвета заедно с останалите енергийни министри на ЕС постигнахме общ подход по законодателни актове от пакета "Чиста енергия за всички европейци" – регламента за управление на Енергийния съюз, директивите за електроенергия и енергия от ВЕИ и регламента за електроенергията. "Ще работим активно за насърчаване партньорствата на всички равнища на основата на интегриран подход и съвместно сътрудничество, с фокус към засилване на регионалното сътрудничество със Западните Балкани", подчерта министър Петкова.

"Изграждането на стабилен Европейски енергиен съюз и постигане на положителни резултати по текущите теми от дневния ред на Съвета на ЕС са основен акцент в програмата ни за първото българско председателство. За нас е важно осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско-въглеродна енергетика, при отчитане на националните специфики на енергийния сектор във всяка държава-членка", каза Петкова. По думите на енергийния министър страната ни ще участва в постигането на по-нататъшен напредък в дискусиите по законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци". Сред основните цели за България е развитие потенциална на регионалното сътрудничество чрез изграждане на липсващата инфраструктура, с цел гарантиране сигурността на енергийните доставки. За осигуряване на енергийна сигурност в Югоизточна Европа от ключово значение е функционирането на газови връзки със съседните страни, както и изграждането на европейски газоразпределителен център на Балканите, допълни българският енергиен министър при представяне програмата на българското председателство в енергийния сектор.

През следващите шест месеца се предвижда провеждането на редовни съвети на енергийните министри, както и над двадесет конференции и срещи по енергийни теми, които ще се проведат в България.

отпечатай тази страница