Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Подадените заявления за участие в АЕЦ "Белене" доказват реалния интерес към проекта

свали снимката

На 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския съюз бе публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на поканата бе дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. В рамките на обявения срок, до 19-ти август, тринадесет кандидата подадоха заявления. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Седем са компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация "Росатом" чрез компанията "Атоменергопром", Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми "АЕЦ Белене" и "Атомна електроцентрала Белене 2019", регистрирана в България компания "ИПК и УП" ЕООД. Френската компания "Фраматом" е декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската "Дженерал електрик" се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене" като стратегически инвеститори. Процедурата е гъвкава и дава възможност на избрания стратегически инвеститор да води разговори с компаниите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия. Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ "Белене". В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението. Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от български компании – "Атоменергоремонт" АД и "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД и от "Юропиан трейд оф енерджи" АД.

Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта „Белене“ е една година.

отпечатай тази страница