Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и заместник-генералният директор на МААЕ обсъдиха възможности за сътрудничество

Министър Петкова и заместник-генералният директор на МААЕ обсъдиха възможности за сътрудничество свали снимката

"Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за настоящето правителство е удължаването срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". След като бяха изпълнени всички заложени дейности, миналата година Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензия за работа на 5-ти блок на ядрената централа до 2027 г. В момента в срок се изпълняват всички мерки по проекта за удължаване живота на 6-ти блок, очакваме те да приключат до края на месец юли". За това енергийният министър Теменужка Петкова информира заместник-генералния директор на Международната агенция за атомна енергия и началник отдел "Ядрена безопасност и сигурност" г-н Хуан Карлос Лентихо.

Лентихо отбеляза ползотворната работа между България и МААЕ, като подчерта, че агенцията разполага с добри специалисти в областта на ядрената безопасност. Те биха могли да сътрудничат на българската страна както по отношение удължаването на срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", така и при евентуалното изграждане на нова ядрена мощност. Във връзка с проекта "Белене", министър Петкова информира г-н Лентихо за решението на правителството да търси възможност за реализацията му съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

По думите на министър Петкова безспорно сигурността е водеща тема при експлоатацията на ядрени мощности. Страната ни развива ядрена енергетика повече от 40 години и се надяваме да продължим успешното функциониране на сектора, допълни тя. "За България ядрената безопасност е приоритет, уверен съм, че съвместното ни сътрудничество ще продължи", подчерта заместник-генералният директор на МААЕ г-н Лентихо.

отпечатай тази страница