Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Финализирахме успешно всички енергийни досиета, заложени в програмата на българското председателство

Министър Петкова: Финализирахме успешно всички енергийни досиета, заложени в програмата на българското председателство свали снимката

"По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз Министерството на енергетиката успя да постигне споразумение със страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия по всички документи, които бяха залегнали в програмата ни в областта на енергетиката. Основните законодателни предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци" обхващат възобновяемите източници, енергийната ефективност, енергийния пазар и управлението на Европейскияенергиен съюз. През изминалите шест месеца председателството работи усилено и напредъкът по досиетата е значим". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в панела "Европейски енергиен съюз", част от Икономическия форум в Пловдив.

Амбициозният пакет "Чиста енергия за всички европейци" включва законодателни предложения, насочени към запазване конкурентоспособността на Европа в прехода към декарбонизация. Успешно финализирани в рамките на българското председателство бяха директивата за енергийната ефективност, която предвижда индикативна цел за страните членки от 32.5% до 2030 г. и директивата за енергия от възобновяеми източници със заложен дял от 32% в крайното потребление. Постигнахме общ подход и по регламента за управление на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори като се обединихме около необходимостта тя да е независима и да разполага с устойчива законодателна уредба. Приключихме работа и по ключовия регламент за управление на Енергийния съюз, който осигурява гъвкава и надеждна рамка за климатична и енергийна политика. "Пакетът "Чиста енергия за всички европейци" е основа за превръщането на Европейския енергиен съюз в реалност", подчерта министър Петкова. По думите й финализираните енергийни досиета от българското председателство са условие за гарантиране на пазарното развитие като основен двигател на енергийните политики на европейско равнище.

Енергийният министър запозна участниците в дискусията и с актуалното състояние на енергийната инфраструктура в региона на Западните Балкани. "Интегрирането на страните от региона преминава задължително през изграждането на липсващата инфраструктура. Работим активно с колегите oт Сърбия по реализацията на интерконектора между двете страни. На 17-ти май в рамките на срещата на върха ЕС -Западни Балкани бе препотвърдена политическата воля за въвеждане на проекта в експлоатация през 2022 г. Продължава интензивната ни работа и по газовата връзка с Гърция, която е сред седемте приоритетни проекта за ЕС", каза Петкова. По думите й България е дала приноса си към развитието на Енергийния съюз по време на първото председателство на Съвета на ЕС.

отпечатай тази страница