Красимир Първанов: Дейността на Интерокеанметал съдейства за увеличаване сигурността на енергийните доставки

свали снимката

България участва активно в дейността на международната организация Интерокеанметал и това съответства изцяло на един от основните ни приоритети в енергийната област, а именно – сигурност на енергийните доставки. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който откри в Бургас юбилейното 70-то заседание на Съвета на организацията.

Пред участниците във форума заместник-министър Първанов подчерта, че страната ни е водеща в европейския рудодобив, а държавната политика в сектора следва европейските принципи за балансиран икономически, социално и екологосъобразен подход към добива и преработката на подземни богатства. В този аспект България разглежда и своето участие в Интерокеанметал, добави Първанов.

 

Полиметалните конкреции са познати на човечеството повече от 120 години, но през последните две десетилетия интересът към тяхното проучване и промишлено усвояване от дъното на Световния океан значително нараства, с оглед усвояването им като алтернативни източници на стратегически метали.

Международната организация Интерокеанметал, в която участва и България, е получила право за търсене, проучване и подготовка за промишлено усвояване на полиметални конкреции на площ от 75 хил. кв. км. в полето "Кларион-Клипертон", разположено в североизточната част на Тихия океан. В организацията участват още Куба, Полша, Чехия, Словакия и Русия. По предложение на българската страна юбилейното 70-то заседание на Съвета на Интерокеанметал се провежда в Бургас.

отпечатай тази страница