Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Българо-азербайджанската комисия за икономическо сътрудничество ще заседава през есента в България

Българо-азербайджанската комисия за икономическо сътрудничество ще заседава през есента в България свали снимката

Министър Петкова се срещна с министъра на земеделието Асадов, с колегата си министъра на енергетиката Шахбазов и с комисар Шефчович

Следващото, пето заседание на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в България през есента. Планира се по време на посещението на представители на азербайджанската страна у нас да се проведе и бизнес форум, който да даде тласък на двустранните отношения. За това се договориха двамата съпредседатели на комисията – българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на земеделието на Азербайджан Хейдар Асадов.

Азербайджан е важен икономически партньор за България, между страните ни е налице добро и трайно икономическо сътрудничество, с акцент върху енергийните, транспортните и търговските взаимоотношения. Стремежът на България е насочен към увеличаване на двустранния стокообмен, както и привличане на азербайджански инвестиции в България.

По-късно енергийните министри на България и Азербайджан – Петкова и Шахбазов обсъдиха напредъка по проекта за газовата връзка Гърция-България. "Диверсификацията на доставките на природен газ от Южния газов коридор, чрез интерконектора Гърция-България, са приоритет на българското правителство в енергийния сектор", подчерта българският министър. По думите й българското правителство високо оценява стратегическото сътрудничество с азербайджанската държавна нефтена компания - СОКАР за доставки на природен газ източник за захранване на европейския газоразпределителен център "Балкан". По време на срещата бяха обсъдени правните аспекти за инвестиции на СОКАР в газоразпределителния сектор у нас. Навлизането на държавната азербайджанска компания в областта на битовото газоснабдяване би донесло редица ползи българските потребители - намаляване на цените на природния газ за крайния битов потребител  и повишаване на качеството, подчерта Петкова.

В рамките на Консултативния съвет за Южния газов коридор министър Петкова се срещна и със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Обсъдени бяха предстоящите стъпки, свързани с реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България.

отпечатай тази страница