Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Тръгват конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "Силистар" и "Терес"

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "1-22 Терес" и "1-14 Силистар", разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, вече са в ход, след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години. Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента на правителството за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси. Още от началото на своя мандат правителството декларира, че ще работи за повишаване на енергийната независимост на страната и решението за стартиране на двата конкурса е едно от първите в тази област.

Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени.

отпечатай тази страница