Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Теменужка Петкова: До края на годината БНЕБ ще предлага и платформа "в рамките на деня"

Теменужка Петкова: До края на годината БНЕБ ще предлага и платформа свали снимката

"Процесът по преминаване към пълна либерализация е от изключително значение за енергийния сектор в България. Започнахме този процес през миналия мандат, сега ще го продължим заедно с всички заинтересовани страни като един от управленските ни приоритети в енергетиката". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форум "Либерализация на електроенергийния пазар – България в регионален и европейски контекст", организиран от Национална енергийна камара, с подкрепата на Института за енергиен мениджмънт.

"Процесът ще протече така, че да гарантира работата в сектора изцяло при пазарни прозрачни условия. Същевременно за нас е важно да осигурим благоприятна среда за работа на инвеститорите в сектора", каза още Петкова. "Ще разпишем пътна карта за предстоящите стъпки до пълната либерализация на енергийния сектор у нас. Заедно със заинтересованите страни ще разработим промени в Закона за енергетиката, така че изготвеният от Световната банка модел да бъде транспониран в българското законодателство", каза още тя.

Министър Петкова припомни, че през изминалия управленски мандат бе постигнато финансово стабилизиране на сектора. Създаден бе Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който ще има важна роля и в процеса по либерализация. Наред със законодателните промени, бе въведена в реално действие и Българската независима енергийна борса. В момента тя работи с платформа за търговия на база на двустранни договори, както и с платформа "ден напред". Министър Теменужка Петкова обяви, че до края на тази година ще бъде факт и платформата за търговия в рамките на деня. Тя увери, че правителството ще работи ръка за ръка с всички производители на електрическа енергия, потребителски организации, електроразпределителни дружества и други заинтересовани страни, за да се осъществи пълната либерализация на електроенергийния пазар по най-добрия начин.

отпечатай тази страница