Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Ядрената енергетика заема важно място в енергийния баланс на страната

Министър Петкова: Ядрената енергетика заема важно място в енергийния баланс на страната свали снимката

"Ядрената енергетика заема важно място в енергийния баланс на страната. Приблизително 33% от произведената електрическа енергия е генерирана от АЕЦ "Козлодуй". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със заместник-генералния директор на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) и ръководител на департамента по ядрена енергетика Михаил Чудаков. По нейните думи производството на електроенергия от националната атомна централа осигурява електричество на достъпни цени при условия на висока степен на опазване на околната среда и при гарантирана безопасност за населението.

По време на срещата бе обсъдено сътрудничеството между България и МААЕ в сферата на ядрената енергетика. Заместник-генералният директор на агенцията Михаил Чудаков посочи, че ядрената безопасност у нас е на много високо ниво и България би могла да сподели своя опит в тази сфера с други страни. Двете страни обсъдиха привличането на български специалисти за участие в различни програми на МААЕ. Министър Петкова и г-н Чудаков разгледаха възможностите за участие на експерти от България в провеждането на международни мисии за изграждане на ядрена инфраструктура в страни, които са решили да развиват атомната си енергетика. Подчертан бе опитът на българските специалисти в ядрената област и възможността те да бъдат ангажирани при извеждането от експлоатация на блокове на чуждестранни атомни централи.

"Развитието на ядрената енергетика у нас и удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са наши водещи приоритети", каза още министър Петкова. По нейните думи в програмата на правителството ясно е очертан хоризонтът пред  атомната енергетика на България. Енергийният министър подчерта, че към момента всички дейности в процеса по удължаване живота на 5-и и 6-и блок на атомната електроцентрала се извършват по график. "Приключихме с изследването на остатъчния ресурс на живота на двата енергоблока и към момента изпълняваме втория етап от мерките по програмата", каза тя. По нейните думи за 5-и блок са предвидени 242 мерки, от които 55 са изпълнени изцяло, а останалите в ход на реализация. Министър Петкова изрази увереност, че и предвидените 248 мерки за 6-и блок на централата ще бъдат изпълнени в срок.

"Паралелно с удължаването на живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", изпълняваме и друг важен приоритет, свързан с увеличаването на топлинната мощност на централата до 104%", подчерта енергийния министър. По нейните думи това ще даде възможност за ръст в производството на ел. енергия от атомната електроцентрала. В рамките на срещата министър Петкова посочи още, че българското правителство води ясна политика за развитието на ядрената енергетика у нас.

отпечатай тази страница