Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова посети едни от първите завършени проекти по Норвежката програма

Министър Петкова посети едни от първите завършени проекти по Норвежката програма свали снимката

"Община Дряново е една от първите в България, която успя да изпълни проекти по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Изпълнени са мерки за повишаване на енергийната ефективност в шест сгради - тази на общината, на Бюрото по труда и местни данъци и такси, две детски градини и две ясли". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещение на обектите в град Дряново. Подменени са отоплителните инсталации, нафтовите котли с нови на дървесни пелети, радиаторите, изградена е система за гореща вода, чрез слънчеви колектори. За шестте обекта в Дряново годишно ще се спестяват 355 226 kWh енергия и над 650 тона въглеродни емисии. Общият бюджет на проекта е 585 хил. лв.

Спестени значителни разходи за горива и електроенергия, които община Дряново прави в социалната сфера, ще бъдат пренасочени за други приоритетни дейности. Кметът на Дряново Мирослав Семов благодари на Петкова за ползотворното сътрудничество между общината и Министерството на енергетиката, благодарение на което проектът е реализиран в срок. За двете административни сгради – тази на Община Дряново и на Бюро по труда и местни данъци и такси, след изпълнението на проекта също ще бъде постигнат значим социален ефект, основно за предоставяне на по-комфортна среда при социалното и административно обслужване на гражданите на цялата община. За трите сгради на ЦДГ "Детелина" – база "Детелина", Самостоятелен корпус и база "Иглика", както и за Детски ясли, ще се намали риска от настинки и заболявания на дихателните пътища на децата, посещаващи детските заведения, чрез внедрените модерни отоплителни инсталации.

Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн. Програмата обхваща две програмни области "Енергийна ефективност"  и "Възобновяема енергия" на Европейското икономическо пространство и  е одобрена на 20 декември 2012 г. През 2015-та година Министерството на енергетиката подписа договори с 32 български общини са на обща стойност 20.5 млн. лв. Средствата се разпределят по две мерки – едната за повишаване на енергийната ефективност – по нея безвъзмездната финансова помощ е над 11 млн. лв., а другата за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради – помощта е 9.4 млн. лв. Предвижда се в рамките на проектите да се извършат дейности по: рехабилитация и подмяна на отоплителни инсталации, газификация на детски градини, подобряване на енергийната ефективност в сградите, въвеждане на възобновяеми източници за отопление в общински сгради и други. Срокът на действие на програмата е април 2017-та година.

отпечатай тази страница