Министър Петкова: Налице е национален консенсус за запазване на енергийните мощности в комплекса "Марица-изток"

свали снимката

"Налице е национален консенсус за запазване на енергийните ресурси в комплекса "Марица-изток". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на кръгла маса в Стара Загора, свързана с референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации. В дискусията, организирана от синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ, участваха и министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители и други.

По думите на министър Петкова топлоелектрическите инсталации и мините в България са от изключително значение както за енергийната ни сигурност, така и за конкурентоспособността на икономиката у нас. Тя припомни, че миналата седмица в Народното събрание се проведе изслушване по темата. "В рамките на дискусиите стана ясно, че всички парламентарно представени партии се обединяваме по темата", допълни министър Петкова. "Българската енергийна система не може да оцелее без големите горивни инсталации - те произвеждат около 40% от електроенергията у нас. Помним лошите метрологични условия от тази зима. Стожер на енергийната ни система тогава бяха ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй", както и усилията на колегите от "Мини Марица-изток", които не спряха да осигуряват въглища", подчерта Петкова.

"Ще се обединим, за да разгледаме възможността да поискаме от Европейския парламент да преразгледа решението. Но по-реалистичният подход е да поискаме дерогация за възможно най-дълъг период от време. Министерството на енергетиката ще окаже необходимото съдействие", допълни тя. По думите й Министерството на енергетиката е сформирало работна група за изготвяне на Енергийна стратегия до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. В групата участват експерти от парламентарно представените партии, както и от синдикалните организации. Това ще гарантира устойчиво развитие на енергийния отрасъл в България в дългосрочен план.

отпечатай тази страница