Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и руският посланик у нас Анатолий Макаров обсъдиха съвместното сътрудничество в областта на енергетиката

Министър Петкова и руският посланик у нас Анатолий Макаров обсъдиха съвместното сътрудничество в областта на енергетиката свали снимката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Обсъдено бе задълбочаването на двустранните отношения, по-специално в сферата на енергетиката.

През есента на тази година предстои да се проведе шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Председател от българска страна ще бъде енергийният министър Теменужка Петкова. В рамките на ресорните съвместни работни групи преди това ще бъдат обсъдени всички теми от взаимен интерес и за двете страни. По думите на министър Петкова провеждането на заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще предостави нови възможности за развитие на двустранните отношения.

Посланик Макаров и министър Петкова дискутираха и бъдещето на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Петкова информира, че до края на месец септември се очаква Българската академия на науките да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас. Министър Петкова благодари за отправената покана за IX-я Международен форум "Атомекспо", Москва, на който биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика. Дискутирано бе и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.

отпечатай тази страница